Secretul pentru o bătrânețe frumoasă și cât mai îndelungată este activitatea. În general, activitățile ne țin pe toți în priză, dornici de muncă, dornici de viață. La orice vârstă trebuie să realizăm activități care ne fac plăcere pentru a ne menține un tonus bun, pentru a ne dezvolta imaginația și pentru a ne ține departe de stările de anxietate.

Fie că locuim singuri, cu partenerul, cu familia sau cu o persoană care doar ne îngrijește, există foarte multe moduri în care ne putem crea un program de activități pentru a ne petrece timpul frumos.

Jocurile – activitățile ce întrețin capacitățile mentale

Și când suntem mici, dar mai ales când suntem mari, jocurile de toate felurile pot fi un mod bun de a ne ține conectați cu tot ce este nou și activi. Probabil mereu te-ai întrebat de ce sunt pline parcurile de seniori ce joacă table sau șah. Ei bine, jocurile reprezintă o modalitate grozavă de a socializa, dar și de a ne pune mereu mintea la contribuție, fără a ne lăsa creierul să lenevească. Jocurile de cărți, remi, șah, table, puzzle și multe altele pot fi cu adevărat de ajutor atunci când suntem plictisiți.

Activități artistice – ajută la recăpătarea echilibrului mental

Cărțile de colorat pentru adulți au început să fie tot mai căutate pentru că reprezintă un mod bun de a te relaxa, de a-ți lua mintea de la gândurile care te apasă și la final îți oferă un sentiment de satisfacție incredibil. De asemenea, același rol îl pot avea activitățile precum origami, pictură, desen, papier mâché, redecorarea casei, croșetul și multe altele.

Activități care includ deplasarea din locuință – creează un liant între vârstnic și lumea exterioară

Aerul curat este cel mai bun prieten al oricărui om. Sunt extrem de multe beneficiile pe care ți le poate aduce o simplă plimbare în aer liber, indiferent de anotimp.  Fie că este vorba de plimbări scurte prin parc sau până la magazin pentru realizarea cumpărăturilor, vizitarea unor obiective turistice interesante sau participarea la anumite evenimente socio-culturale, toate aceste activități vor pune un zâmbet pe fața seniorului și îi vor aduce o stare de bine.

Nu trebuie să uităm la bătrânețe de activitățile de bază pe care le-am făcut toată viața. Activități precum curățenia și gătitul sunt importante și trebuie realizate cât de mult ne permite organismal deoarece aceste lucruri ne conferă un sentiment de siguranță, independență și control asupra propriei vieți.

Ar fi bine să nu lipsească din viața noastră muzica, cititul și dansul, căci sunt activități care înobilează sufletul și ne oferă o stare nemaipomenită. Arta este un leac pentru orice formă de plictiseală și astenie.

Sunt numeroase activități care pot face un vârstnic fericit, trebuie doar să le descoperi pe acelea care aduc cele mai multe satisfacții.