Ce ar trebui să știm despre bătrânețe?

Vine o perioadă în viața fiecărui om în care parcă toate lucrurile sunt trecute printr-o sită mult mai fină a gândirii, când deși toate lucrurile par mai simple, sunt mai greu de realizat și încet, încet ne amintim că am făcut, poate, tot ce ne-a stat în putință să trăim frumos.

Mulți spun că viața e la fel ca un cerc, ne naștem, învățăm să mergem, să vorbim și să socializăm, iar când ajungem la o vârstă respectabilă o luăm cumva de la capăt, de multe ori având nevoie din nou de suport pentru abilitățile pe care ni le-am însușit cu mult timp în urmă.

Cel mai important lucru pe care îl putem învăța odată cu înaintarea în vârstă este cum să îmbătrânim frumos într-o societate care de multe ori uită că la un moment dat cu toții o să trecem prin aceleași situații.

Este adevărat că de multe ori bătrânețea poate însemna boală, uitare, singurătate, însă împreună putem depăși toate aceste impedimente care ne pot pune piedici în a ne bucura de a treia tinerețe, așa cum mulți o numesc.  Este drept că mulți seniori suferă de afecțiuni cronice, dar acestea nu sunt aduse în mod special de bătrânețe, ci sunt rezultatul îmbinării predispoziției genetice cu factorii externi negativi care acționează constant asupra organismului. Există un număr semnificativ de vârstnici care nu au probleme de sănătate și care duc o viață absolut normală, plină de activitate și veselie.

Îmbătrânirea este un proces natural și normal, ea nefiind un rezultat sau o manifestare a unei boli. Indiferent de ce facem când suntem tineri, nimeni nu a găsit licoarea magică care ne salvează de la efectele îmbătrânirii. Bătrânețea nu ar trebui să ne sperie pe niciunul din noi deoarece fiecare vârstă are frumusețea ei, farmecul ei și aduce cu sine multe momente frumoase.

Cu toții am fost fascinați de poveștile pentru copii care vorbeau despre bunici care-și îndrăgeau nepoții și care le făceau toate plăcerile. Sunt convinsă că majoritatea  dintre noi ne dorim să ajungem la  vârsta la care vom putea fi numiți bunici.

Este adevărat că odată cu înaintarea în vârstă pare că zilele trec mai greu și că rutina este tot mai apăsătoare, însă acest lucru nu este o regulă. Totul depinde doar de modul în care reușim să ne adaptăm schimbărilor. Sunt mulți seniori care sunt în continuă mișcare, care colecționează, vizitează, creează și participă la activități de grup. Bătrânețea nu presupune să faci zilnic aceleași lucruri și, deși există și persoane care preferă rutina, este greșit să se creadă că toți seniorii o fac. Astfel, acest lucru nu ar trebui să ne indispună pentru că ține doar de noi dacă vrem să ne bucurăm de viață până la capăt.

Cei tineri cred că nu vor îmbătrâni niciodată însă nici adulții nu se lasă mai prejos, acceptând cu greu faptul că timpul trece și că bătrânețea nu ține cont de frici și dorințe neîmplinite.  Nu uita că viața merită trăită până la ultima suflare și nimeni și nimic nu ne poate fura bucuria de a trăi.