Cultivarea relațiilor sociale este importantă pentru sănătate. Oamenii pot fi un bun medicament, iar persoanele sociabile sunt mai sănătoase decât cele singuratice. Relațiile sociale influențează sănătatea fizică și psihică atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Relațiile sociale pot avea efecte indirecte asupra sănătății prin faptul că îmbunătățesc sănătatea psihică prin reducerea impactului stresului.  Evitarea singurătății devine, prin urmare, o strategie crucială privind sănătatea.

Este adevărat că unii oameni se simt mai confortabil singuri, iar alții tânjesc după compania familiei sau a prietenilor. Acest comportament este și mai evident la bătrânețe atunci când activitățile se răresc, dispare serviciul și obligațiile. Unii seniori preferă să stea în liniște și să-și desfășoare tabieturile așa cum s-au obișnuit, iar alții preferă să-și petreacă timpul în compania altor persoane.

Indiferent de situație, este important ca seniorilor să li se respecte dreptul la alegere și preferințe, pentru că fiecare persoană știe ce este cel mai bine pentru ea și cum se simte mai confortabil.

Totuși, este important să-i încurajăm pe seniori să socializeze cât mai mult și să se înconjoare de persoane prietenoase, care le bucură inima. Acesta este unul dintre multele motive pentru care majoritatea seniorilor aleg să-și petreacă timpul într-un centru specializat pe nevoile lor, acolo întâlnind oameni de aceeași vârstă cu care își pot împărtăși poveștile de viață, experiențele și pot socializa zilnic.

Socializarea este benefică pentru seniori. Aceștia nu trebuie presați, însă este important să știe că atunci când simt că au nevoie de un prieten, că au nevoie să audă glasul cuiva sau să facă o activitate împreună cu cineva, vor găsi mereu la centrul nostru un prieten care să le aducă zâmbetul pe buze.

Pentru că asta face socializarea în general, ne ancorează în realitate, ne ține la curent cu tot ce este nou și determină să ne dorim să fim fericiți.

Pe lângă prietenii pe care și-i pot face în centrul nostru, seniorii apreciază și au nevoie de vizitele familiei. Vizite ale rudelor sau prietenilor. Poate una dintre cele mai importante activități este menținerea relatiei cu apropiatii. Astfel, seniorii se vor simti mereu ca acasa si in siguranta.